Wednesday, June 29, 2022
HomeScience & Nature25 Math Quizzes for Adults (with Answers)

25 Math Quizzes for Adults (with Answers)

Math can be fun if you do not think too hard about it. Unfortunately, most people fear the subject and rarely touch it.

If you dread the subject, you may consider doing trivia questions in math to boost your concentration and be acquitted to numbers.

 You should keep in mind that math is a mindful activity that requires full concentration, which makes it an excellent way to fight distraction and lack of concentration.

There is nothing tricky with math. You just need to explore various principles well enough to know how multiple numbers relate to one another.

If you give each question enough concentration, you should get at least 80 percent of all questions right.

Our math quizzes for adults not only give you an awesome mind exercise, but it is also a fun and great pastime activity.

Let’s get started!

  1. If 1= 5

   2=8

   3=11

   4=?

2. 49 students signed for a math contest. There were 11 more gentlemen than ladies. How many gentlemen signed up for the event?

3. Mary is 45 years old, and her mother is 80. How old was the mum when Mary was born?

4. A retailer packed 4 tons of rice in 2 kg packages. How many packets did he get?

5. How can you measure 4-liters of water with three and five little bottles?

6. How many meters are three kilometers?

7. Two trains are headed towards each other. Both are traveling at 50 m/hr. How long does it take them to meet if they are 50 miles apart?

8. What are 50 times 10?

9. What three numbers would have the same answer when multiplied or added?

10. The ratio of boys to girls in a school is 4:3. If the school has 700 students, how many boys are there?

11. John made 20% percent profit from selling a book at 2,000. How much had he bought it?

12. If a ladder is 5m high and leans on a 4 m wall, what is the distance between the two at the foot of the ladder?

13. 20 posts are placed at intervals of 5 meters. What is the distance between the first and last post?

14. If 3= 7

4= 10

5=13

6=?

15. In this series, determine the next two numbers

 40, 36, 32, 28, 24….

16. Which of the number is lower?

-2, -8, -9, -10

17. How much should you tip in a bar when you spend $300 if you tip 10%?

18. Round off 589,456 to the next thousand.

19. What is the even prime number?

20. You have fourteen oranges that you want to divide among six children and be left with two. What fraction will each get?

21. How much sugar do you need if you are baking a cake that requires a ¼, brown sugar, and 2/3 cup icing sugar?

22. What is 23+2+1+9+10-30?

23. A tap can fill a tank in 8 minutes. Another one can drain it in 10 minutes. How long would it take before the tank fills if both taps are open?

24. What is 6.8907 rounded off to the next 100th?

25. What is 4/15 in decimals?

Math Quizzes for Adults Answers

  1. If 1= 5

   2=8

   3=11

   4=?

Answer: 14. If you look closely, we are adding three for each consecutive number. Therefore, we shall add three to 11 to get our answer.

2. 49 students signed for a math contest. There were 11 more gentlemen than ladies. How many gentlemen signed up for the event?

Answer = 30

Let’s take women as x and men as (x+11). They all add up to 49.

 2x+11 =49

2x =49-11

2x = 38

 X=19

Men= x+11 = 30.

3. Mary is 45 years old, and her mother is 80. How old was the mum when Mary was born?

Answer: 35 years. Deduct 45 from mum’s age.

4. A retailer packed 4 tons of rice in 2 kg packages. How many packets did he get?

Answer: 2000. A ton is 1000 kg. He has 4,000 kilograms. Divide that by two.

5. How can you measure 4-liters of water with three and five little bottles?

Answer

  • Fill the five-liter bottle
  • Fill the three-liter bottle from the five-liter bottle
  • Pour the remaining water onto another container
  • Repeat the process

6. How many meters are three kilometers?

Answer: 3000. A kilometer is 100 meters

7. Two trains are headed towards each other. Both are traveling at 50 m/hr. How long does it take them to meet if they are 50 miles apart?

Answer: 30 minutes. While traveling at the same speed, they will meet at half the distance (25 miles).

8. What are 50 times 10?

Answer: 500. If you add 50 ten times, you get the answer.

9. What three numbers would have the same answer when multiplied or added?

Answer: 1, 2, and 3. The results for both functions is 6

10. The ratio of boys to girls in a school is 4:3. If the school has 700 students, how many boys are there?

Answer: 400. The fraction of the boys from the total is 4/7.

11. John made 20% percent profit from selling a book at 2,000. How much had he bought it?

Answer: 1,600. The buying price was 80% of the selling price.

12. If a ladder is 5m high and leans on a 4 m wall, what is the distance between the two at the foot of the ladder

Answer: 3 meters. It makes a right-angled triangle with a ratio of lengths 3, 4, and 5.

13. 20 posts are placed at intervals of 5 meters. What is the distance between the first and last post?

Answer:  100 meters. Multiply intervals by the number of posts.

14. If 3= 7

4= 10

5=13

6=?

Answer: 16. We multiply each number by 2 and add one to the number. Then, increase the added number by one as you move down.

15. In this series, determine the next two numbers

 40, 36, 32, 28, 24….

Answer: 20, 16. The numbers have an interval of 4.

16. Which of the number is lower?

-2, -8, -9, -10

Answer: -10. Negative numbers get low from zero.

17. How much should you tip in a bar when you spend $300 if you tip 10%?

Answer: $30. Explanation: 10% is a tenth of the total.

18. Round off 589,456 to the next thousand.

Answer: 589,000. Pick the next full thousand that is less than 500 units away.

19. What is the even prime number?

Answer: 2. A prime number is a number that can only divide by itself and 1.

20. You have fourteen oranges that you want to divide among six children and be left with two. What fraction will each get?

Answer: half. You will be dividing 12 oranges among six children.

21. How much sugar do you need if you are baking a cake that requires a ¼, brown sugar, and 2/3 cup icing sugar?

Answer 11/12 or 0.92. Add the fractions to get the answer.

22. What is 23+2+1+9+10-30

Answer: 15. Add all the numbers and then subtract 30

23. A tap can fill a tank in 8 minutes. Another one can drain it in 10 minutes. How long would it take before the tank fills if both taps are open?

Answer: 40 minutes. If both taps are open, the tank is filled just 1/40 per minute. (Difference between the amounts filled and drained per minute (1/8-1/10)).

24. What is 6.8907 rounded off to the next 100th?

Answer: 6.89. A hundredth is two decimal places. If the adjacent number is less than 5, you ignore it.

25. What is 4/15 in decimals?

Answer: 0.267. Divide denominator by the numerator.

We hope you have done some mental exercises. Our math quizzes for adults covers various applications of math in real life. Please share it with friends to have fun too.

Avatar
The Boffins Portal Team
Boffins' Portal is your free expert-created education content website. We provide engaging content using simple terms, plenty of real-world examples, and helpful illustrations so that our readers can easily understand and get informed in less time.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments